Zeker tijdens deze zomerse dagen waarin veel mensen toch last hebben van de hitte merk je misschien soms dat je wat minder focus hebt. Maar soms heb je wellicht ook dagen waarin je op het einde van de dag jezelf afvraagt: wat heb ik in godsnaam uitgevoerd? Herken je dit ook?

Onderstaande vind je een aantal tips die ervoor zorgen dat je WEL die focus kan houden!

1. Maak een dagelijkse planning

Zorg dat je aan het einde van de dag, of heel vroeg de volgende dag voordat je begint te werken een planning maakt. Kijk naar de afspraken die je gepland hebt en deel de overige uren in.75% van je dag kan je inplannen de rest mag je zelf invullen met overige zaken. Als je je goed voorbereidt heb je een mooie ‘to-do-lijst’ om af te vinken.

2. Maak een prioriteitenlijst van je to-do-lijst

In volgorde van wat belangrijk is zet je je punten op papier, zo kan je de lijst van boven naar onder afwerken. Eat that frog…  Doe de belangrijke en urgente zaken waar je tegenop ziet als eerste! Aan het einde van je lijst staan dan de leuke dingen die niet zo erg zijn als je ze moet uitstellen. Kijk ook eens naar je meest productieve uren in je dag, want hier kun je natuurlijk ook rekening mee houden bij je indeling.

3. Pauzes

Door veel korte pauzes in te lassen na het doen van een taak kun je even afschakelen. Zo kun je weer met volle focus aan de slag!

4. Stopwatch

Denk van te voren na hoeveel tijd je aan een taak wil besteden, zet dan een wekker en hou je hieraan. Anders loopt je hele planning in de war. Zaken die je niet afhebt kun je ook op een later tijdstip oppakken

5. Goede referentie

Leg een goede referentie van een klant op je bureau, hierdoor kun je door dit eens af en toe te lezen jezelf weer opladen in de positieve modus die je nodig hebt om bij een nieuwe klant enthousiast te zijn. 

6. Afleiders

Wat zorgt ervoor dat je soms bepaalde taken niet afhebt? Word je vaak gestoord op je mobiele, of heb je je mail aanstaan die jou steeds uit je focus trekt? Heel simpele oplossing kan dan bijvoorbeeld zijn dat je je telefoon op vliegtuigstand zet en je mail uit.

7. Doen!

In ons salesvak moet je proactief zijn. Dus ga aan de slag en ga ervoor?


Ingrid van Sloun


Ingrid van Sloun

– Sales Expert –