In de afgelopen weken heb ik al verschillende tips gegeven om je website te optimaliseren voor zoekmachines (SEO), je content strategie te verbeteren en ik heb je verteld over het kijkgedrag van je websitebezoeker. Bruikbare tips waar je meteen mee aan de slag kunt. In het algemeen hebben we het dan voornamelijk gehad over verbeteringen die tekstueel van aard zijn. Om je strategie nog beter te maken wil ik je vandaag vertellen over het optimaliseren van je afbeeldingen voor zoekmachines. De tekst op je website is natuurlijk belangrijk, maar ook afbeeldingen/plaatjes zijn erg belangrijk. Vandaag vertel ik je hoe je hier optimaal gebruik van maakt.

Professionele camera die op tafel ligt

We zeggen niet voor niets: “een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden”. Het begint met het kiezen van een goede afbeelding. Het belangrijkste is om een afbeelding te kiezen die rechten vrij is. Dat wil zeggen dat je de afbeelding zelf gemaakt hebt, gekocht hebt of hebt verkregen via een stock website. Je kunt afbeeldingen van internet niet zomaar op je eigen website plaatsen omdat de rechten van de afbeelding bij de maker liggen. Zorg er daarnaast voor dat de afbeelding die je gebruikt passend is bij de tekst. Dit deel heeft niks met SEO te maken maar zorgt er wel voor dat lezers aangetrokken of aangesproken worden wanneer ze je tekst tegenkomen.

Dan nu aan de slag met het “technische” gedeelte. Wanneer je een afbeelding gekozen hebt is het belangrijk deze op je computer op te slaan met een relevante bestandsnaam. Een foto van een hond noem je bijvoorbeeld: franse-bulldog.jpg of zwarte-teckel-pup.jpg en niet IMG20190815.jpg.

De volgende stap is je afbeelding uploaden naar je website. Bij deze stap geef je de afbeelding een alt-tag/tekst en een titel-tag. Ook hier omschrijf je kort en bondig wat er op je afbeelding staat. Alt-tags zijn HTML elementen die je gebruikt om je afbeelding een omschrijving te geven. Mocht je afbeelding niet (kunnen) laden op de website dan verschijnt de alt-tag in beeld. Bij een WordPress website staan deze elementen omschreven en hoef je ze alleen maar in te vullen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je afbeelding qua bestandsgrootte niet te groot is voor je website. Dit kan er voor zorgen dat je website traag wordt en bezoekers afhaken. De laadsnelheid van je website is ook belangrijk voor je SEO. Verklein afbeeldingen met photoshop, paint of online gratis programma’s als TinyJPG.

Met het optimaliseren van afbeeldingen voor zoekmachines heb je nu een belangrijke en bruikbare tool in handen om je SEO strategie te verbeteren. Ga er zelf mee aan de slag en pas deze tips toe op alle afbeeldingen op je website. Heb je hulp nodig, dan ben je bij SpiceUpBiz van harte welkom.

SIMONE HALLMANNS

– MARKETING- & SALES ADVISEUR –