Corona: 7 tips voor productief thuiswerken.

23 maart 2020

3 min.

Het zijn spannende en onzekere tijden, het toeslaan van het coronavirus in Nederland is voor iedereen merkbaar. De overheid heeft op advies van het RIVM extra maatregelen opgelegd, die gelden voor heel Nederland. Een van de maatregelen is de oproep tot thuiswerken wanneer dit mogelijk is. Hoe werkt u vanuit thuis en blijft u productief? Graag geven wij u 7 tips om zo productief mogelijk thuis te kunnen werken tijdens corona.

corona thuiswerken
Thuiswerk plek

SpiceUpBiz Corona Thuiswerk Tips:

1: Start de dag zoals u normaal doet

Belangrijk is om uw dag regulier op te starten. Dat wil zeggen, niet uitslapen en later beginnen omdat u toch thuis bent. Sta op de reguliere tijd op, dus ook nu u niet hoeft te reizen. Deze routine is erg belangrijk voor uw energiepeil. Het lichaam is gewend aan deze tijden, breng het niet uit balans. Dat is belangrijk voor de productiviteit.

2: Ontbijten

Bij de opstart van de dag is ook het ontbijt belangrijk. Een goed ontbijt geeft u energie om te concentreren, niets zo vervelend als een rammelende maag. Start pas na het ontbijt met uw werkzaamheden en ontbijt niet achter de computer. Dit zorgt voor een slechte concentratie en minder focus. 

3: Maak een planning

Zorg ervoor dat u de werkzaamheden plant die u moet uitvoeren. Maak desnoods een lijst waarop u de taken kunt afstrepen. Het afstrepen van taken zorgt voor motivatie en geeft overzicht. Als u weet wat u moet doen en wat de taken zijn kunt u daar de focus op leggen, zonder afgeleid te worden. 

4: Zorg voor een goede werkplek

Belangrijk is een comfortabele werkplek. Het is misschien verleidelijk om plaats te nemen op de bank of in een luie stoel. Wij raden u aan dit niet te doen, uw rug zal ons dankbaar zijn. Zorg voor een omgeving waar u zich goed kunt concentreren. Werk aan een opgeruimd bureau of een lege keukentafel. Dit zal bijdragen aan de concentratie en aan de productiviteit. Heeft u de mogelijkheid om in een aparte ruimte te zitten zonder afleiding, dan heeft dit de voorkeur. Ook dit komt uw focus weer ten goede.      

5: Laat u niet afleiden

De verleiding is groot om naast het werk ook nog andere dingen te doen. Zorg dat u niet afgeleid wordt door uw telefoon, facebook of televisie. Schakel deze apparaten uit en meld u af van sociale media en e-mail. Focus en concentreer op het werk dat moet gebeuren. Zeker wanneer u een partner en/of kinderen heeft die ook thuis zijn. Dan is de kans groot dat u afgeleid wordt. Bespreek met uw kinderen dat u aan het werk bent en maak afspraken met ze.  

6: Neem pauze

Zorg er voor dat u op tijd pauze neemt. In deze pauze kunt u inloggen op facebook een filmpje kijken op youtube of even een whatsappje sturen. Wanneer u dit plant in uw pauze raakt u tijdens het werken niet afgeleid. Door te werken in blokken kunt u de concentratie behouden en bent u veel productiever. Zo nu en dan de ogen van uw computerscherm halen is erg belangrijk. Haal een kopje koffie en ga tussendoor ook naar het toilet, net zoals u op kantoor ook doet.

7: Goed voorbereiden

Zorg ervoor dat u de beschikking heeft over documenten en/of apparatuur die u nodig heeft voor het thuiswerken. Kunt u bij alle documenten en heeft u een computer tot uw beschikking en werkt de verbinding? Ik raad u ook aan om online programmatuur voorafgaand te testen. Staat er een skype afspraak gepland, zorg er dan voor dat dit werkt.  

Wij wensen iedereen succes en sterkte in deze moeilijke tijd. Volg de richtlijnen van het RIVM op en let een beetje op elkaar (met de gepaste afstand in acht genomen).

Deel dit artikel

Relevante artikelen

Meer lezen over hoe u uw on- en offline salesvaardigheden kunt verbeteren? Bestel dan ons boek!

Wilt u leren hoe u uw on- en offline salesvaardigheden kunt verbeteren? Ingrid van Sloun, eigenaar van SpiceUpBiz, heeft haar jarenlange sales ervaring gebundeld in een boek.