Wanneer bent een succesvolle verkoper? Aan deze 5 competenties moet u voldoen.

28 augustus 2019

2 min.

Het DNA van een salespersoon heeft een aantal kenmerken. Op basis van hetgeen wij weten van onze opdrachtgevers en hetgeen we zien bij de toppers die we mogen begeleiden, hebben we een profiel opgesteld, waaraan u als succesvolle verkoper aan moet voldoen. Tenminste dat is onze conclusie.

Succesvolle verkoper

Competenties van een succesvolle verkoper:

  1. Focus op resultaat: Als topverkoper heeft u een sterke focus om uw targets te behalen en resultaten te realiseren, u weet waar u staat en wat u nog moet doen om het doel te behalen.
  2. Focus op de klant: U weet als salestopper waar uw klant zijn behoefte ligt en wat deze graag wil. Dit doet u door goed te luisteren, creatief door te vragen en pragmatisch mee te denken in een oplossing voor de klant.
  3. Salesstructuur: als verkoper heeft u een systeem dat u gestructureerd helpt om inzage te hebben in de status van uw leads en de te “closen” deals in uw business. U structureert uw taken in een plan en hebt ook de discipline om het systeem goed te onderhouden omdat u weet dat dit u gaat helpen en inzicht gaat geven in de te scoren kansen.
  4. Competitief: U bent positief ingesteld en heeft een echte winnaarsmentaliteit waarbij u het altijd iets beter wil doen dan uw collega.
  5. Mindset: U laat zich door tegenslagen niet onderuit halen maar ziet ze als een stapje dichterbij uw succes, u weet dat u soms een aantal “nee’s” moet verzamelen om een JA te krijgen.

Naast deze competenties is het uiteraard belangrijk om goed te weten wat u verkoopt, maar dat hoeft geen uitleg. 

Deel dit artikel

Relevante artikelen

Meer lezen over hoe u uw on- en offline salesvaardigheden kunt verbeteren? Bestel dan ons boek!

Wilt u leren hoe u uw on- en offline salesvaardigheden kunt verbeteren? Ingrid van Sloun, eigenaar van SpiceUpBiz, heeft haar jarenlange sales ervaring gebundeld in een boek.